TR EN
TR EN
Belgeli Tür 505
Fotoğraflar 92806
Gözlemler 9860
Videolar 1348

FORUM

rousettus rousettus 29.06.2008 01:02:00
Ayhan bey, Arapbülbülünün sayfasını hazırluyorsunuz. elinize sağlık.

küçük bir ilave veya katkı yapmak isterim.

www.trakus.org/kods_bird/uye/?fsx=2fsdl15@d&idx=6400

linkindeki türe ait fotoğrafım altında da yazmıştım. Bu tür, Nizip (Gaziantep), Kilis ve Muğla dan da biliniyor. Kuzeyde ise Pozantı (Adana) yakınlarında bulunan Karanfil dağına kadar. yaklaşık bir yıl evvel Akdeniz Üniv.den Ali Erdoğan türün Türkiye deki dağılımı konusunda bir Zoology in the Middle East adlı dergide makale yayınlamıştı. ona da bakılabilir, dostumuz Fatih İzlerin Nizip tarafındaki gözlemlerine de. Muğla, Kilis ve Gaziantep de haritaya işlenirse iyi olur sanırım. en azından gri veya sarı renklerle her daim olmadıkları gösterilebilir. selamlar.

kryktltrk kryktltrk 10.06.2020 16:03:00

Malatya'da son 2-3 senedir daha fazla görüyoruz.

ChefMunar ChefMunar 22.09.2016 10:38:00

Şu aralar Antalya'nın her yeri Arapbülbülü.. tüm ağaç, yeşillik, park..vs her yer dolu, yüzlerceler. fotoğraflamak isteyenlere duyurulur. Saygılar :)

aaslan aaslan 9.01.2009 12:21:00

Türle ilgili her türlü detay bilgi bende mevcut. Dağılımından üreme biyolojisine kadar. Bence eksik bilgileri update etmek gerekiyor. En azından 5-6 yıllık gözlemlerim ve yapmış olduğum tezle bu konuda biraz bilgi sahibiyim diyebilirim.

Görüşmek dileğiyle

dkokenek dkokenek 23.11.2008 01:15:00

Adana, Osmaniye Yöresinde Yerel Adı: Arap Telli

erkankonak erkankonak 20.07.2008 13:37:00

selalar arkadaşlar,

bir arkadaş için yabancı bir siteden yaptığım arap bülbülü çevirisi

BEYAZ KULAKLIKLI BÜLBÜL

Bilimsel adı: pycnonotus leucotis Ailesi: : pycnonotus

Kökeni, Himalayalar, Irak, S.Arabistan, Çin ve Andaman Adaları. Açık kahverengi renkli, kendisine ismini veren yanakta iki tarafında beyaz lekelerle süslü siyah başlı bir kuştur. Karnı biraz açık renkli, kuyruk tarafı safran sarısı, siyah kuyruğunun uç tarafı ise beyaz renklidir. Ortalama 20 cm. boyundadır. Üreme periyodu dışında karsı cinse ilgisizdir. Bu kuşlarda cins tayini mümkün değildir, ya da ben bulmayı beceremedim. Bana oldukça zor geldi. Fotoğraflarından siz de bu kanıya varacaksınız.

Doğada, böcek ve meyve ile beslenir. Tutsak ortamda, böcekli hazır yemler, kanarya yemi ve meyve ile beslenir. Ben şahsen, fazladan sinek larvası, şekerli çörek, ballı ekmek ve elbette her çeşit meyve, yıl boyunca elma ve muz veriyorum.

Tutsaklıkta gayet güzel ürüyor. Dişisi pembe renkli, benekli 2 ila 4 yumurta yumurtluyor. 11 gün boyunca tek başına kuluçkaya yatıyor. Yavrular yuvadan 10 ila 11 günde çıkıyor ve 15 gün sonra da yetişkin oluyorlar.

Bakım ve Üretim:

Mayıs 1999’a arkadaşım Michel LIANO, bana dişi oldukları ortaya çıkan iki kuş verdi. Bir yuva yapmışlardı. Bir gün bir yumurta buldum, ertesi gün üç. Sonuç çok çabuktu.

Michel bana bir erkek hediye etti. Aynı gün, hemen dişilerden biri ile eşleşiverdi. Çirfler yuvaya yerleşti. Diğer dişi saldırıya uğradı ve 2-3 gün sonra da öldü. Salmanın ölçüleri: 6m*1,20mve 2m yüksekliğe sahip bir iç mekan, 6m*3m*3mdış mekan. Maalesef bu ölçülerde bir salmada dahi ben farkına varamadan zavallı diğer dişi saldırıya uğradı.

Bir çift için yeterli olan salma ölçüleri, aşağıda da fotoğrafta olduğu gibi; 2m*1m*2m’dir. Yuvaları için Hindistan cevizi lifi koydum.

Yarı salmada da üretim mümkün. Bunu gerçekleştirdiğim halde yeterli yiyecekleri olan kuşlarım sadece diğer salmalardaki kuşları kızdırmak ve onların tellerine asılı elmalarını yemek için dışarı çıkıyorlar ve sonrasında kendi yuvalarındaki böcekleri yiyerek yavrularını besliyorlardı. Bir defasında, erkeğin dışarıdayken kelebek yakaladığına şahit oldum.

Fotoğrafta, solda erkek dışarıda ve ortada tamamen açık küçük kapı görülüyor. Kapı saat 8’den akşam 21’e kadar açık olduğu oluyordu. Hiç dışarı çıkmadıkları günler de oluyordu.

Ben de bu metodu terk ettim. Zira yırtıcı hayvanlar, kediler, arabalar vs. ile risk almak gereksiz.

Dişi sadece 3-4 yumurta yaptı. Yumurtadan yavrular genellikle 11 günde çıkarlar ama 2 yumurtam 13. günü buldu. Zannederim sıcaklık etkiledi. Yavrular yuvadan onuncu ve onbirinci günde çıktılar. Fakat ebeveynleri daha 15 gün onları besledi.

Tel aralarından rüzgar geçip cereyan yapmaması için etrafına bant yapıştırdığım kanarya yuvasını kullandım. Nisan geceleri oldukça serin. Bazen dan dahi yaptı. Fakat ebeveynleri sayesinde 4 yavru da dayandı.

İlk yavru henüz doğmuş. Fotoğraf çekmek için yuvarı yerinden aldım. Ebeveynle

Yeni Türler, Belgeli Tür Adedi : 505  
Copyright TRAKUS © 2008 - 2024 Türkiye'nin Anonim Kuşları: Sponsor ESİT