selalar arkadaşlar,
bir arkadaş için yabancı bir siteden yaptığım arap bülbülü çevirisi
BEYAZ KULAKLIKLI BÜLBÜL
Bilimsel adı: pycnonotus leucotis Ailesi: : pycnonotus
Kökeni, Himalayalar, Irak, S.Arabistan, Çin ve Andaman Adaları. Açık kahverengi renkli, kendisine ismini veren yanakta iki tarafında beyaz lekelerle süslü siyah başlı bir kuştur. Karnı biraz açık renkli, kuyruk tarafı safran sarısı, siyah kuyruğunun uç tarafı ise beyaz renklidir. Ortalama 20 cm. boyundadır. Üreme periyodu dışında karsı cinse ilgisizdir. Bu kuşlarda cins tayini mümkün değildir, ya da ben bulmayı beceremedim. Bana oldukça zor geldi. Fotoğraflarından siz de bu kanıya varacaksınız.
Doğada, böcek ve meyve ile beslenir. Tutsak ortamda, böcekli hazır yemler, kanarya yemi ve meyve ile beslenir. Ben şahsen, fazladan sinek larvası, şekerli çörek, ballı ekmek ve elbette her çeşit meyve, yıl boyunca elma ve muz veriyorum.
Tutsaklıkta gayet güzel ürüyor. Dişisi pembe renkli, benekli 2 ila 4 yumurta yumurtluyor. 11 gün boyunca tek başına kuluçkaya yatıyor. Yavrular yuvadan 10 ila 11 günde çıkıyor ve 15 gün sonra da yetişkin oluyorlar.
Bakım ve Üretim:
Mayıs 1999’a arkadaşım Michel LIANO, bana dişi oldukları ortaya çıkan iki kuş verdi. Bir yuva yapmışlardı. Bir gün bir yumurta buldum, ertesi gün üç. Sonuç çok çabuktu.
Michel bana bir erkek hediye etti. Aynı gün, hemen dişilerden biri ile eşleşiverdi. Çirfler yuvaya yerleşti. Diğer dişi saldırıya uğradı ve 2-3 gün sonra da öldü. Salmanın ölçüleri: 6m*1,20mve 2m yüksekliğe sahip bir iç mekan, 6m*3m*3mdış mekan. Maalesef bu ölçülerde bir salmada dahi ben farkına varamadan zavallı diğer dişi saldırıya uğradı.
Bir çift için yeterli olan salma ölçüleri, aşağıda da fotoğrafta olduğu gibi; 2m*1m*2m’dir. Yuvaları için Hindistan cevizi lifi koydum.
Yarı salmada da üretim mümkün. Bunu gerçekleştirdiğim halde yeterli yiyecekleri olan kuşlarım sadece diğer salmalardaki kuşları kızdırmak ve onların tellerine asılı elmalarını yemek için dışarı çıkıyorlar ve sonrasında kendi yuvalarındaki böcekleri yiyerek yavrularını besliyorlardı. Bir defasında, erkeğin dışarıdayken kelebek yakaladığına şahit oldum.
Fotoğrafta, solda erkek dışarıda ve ortada tamamen açık küçük kapı görülüyor. Kapı saat 8’den akşam 21’e kadar açık olduğu oluyordu. Hiç dışarı çıkmadıkları günler de oluyordu.
Ben de bu metodu terk ettim. Zira yırtıcı hayvanlar, kediler, arabalar vs. ile risk almak gereksiz.
Dişi sadece 3-4 yumurta yaptı. Yumurtadan yavrular genellikle 11 günde çıkarlar ama 2 yumurtam 13. günü buldu. Zannederim sıcaklık etkiledi. Yavrular yuvadan onuncu ve onbirinci günde çıktılar. Fakat ebeveynleri daha 15 gün onları besledi.
Tel aralarından rüzgar geçip cereyan yapmaması için etrafına bant yapıştırdığım kanarya yuvasını kullandım. Nisan geceleri oldukça serin. Bazen dan dahi yaptı. Fakat ebeveynleri sayesinde 4 yavru da dayandı.
İlk yavru henüz doğmuş. Fotoğraf çekmek için yuvarı yerinden aldım. Ebeveynle